2014. április 5., szombat

Negyedik generáció


Negyedik generáció

Zsolnay Vilmos gyermekei, az úgynevezett örökösök, már a harmadik generáció tagjai:
Teréz, Júlia, és Miklós. Júlia és Teréz tervezőművészek voltak, Miklós pedig kereskedő, már 16 évesen apja mellett a gyár kereskedelmi vonalát irányította.
A negyedik generáció tagjai már a kettős Zsolnay nevet viselik: a Mattyasovszkyak és a Sikorskiak.
Teréz és Júlia férjeiről kapták a nevüket. Zsolnay Terézt vette feleségül Mattyasovszky Jakab, kiváló geológus, földtanász, akinek a szakértelmére, a porcelán alapanyagok kutatására és fölkutatására különösen számítottak a Zsolnay Művekben. Júlia férje pedig Sikorski Tádé, építészmérnök.
A művészetekben a legtehetségesebb ebben a generációban Mattyasovszky-Zsolnay  László festő, Teréz fia. Teréz lánya, Tery fotóművész lett. Júlia leszármazottai közül Miklós kitűnően rajzolt, Júlia tehetséges akvarelleket csinált, Lívia pedig ismert szobrász lett. Márta pedig a család másik ágából való Mattyasovszky Lászlóhoz ment férjhez, és sikeres gyárigazgató lett.
1919 -ben került a gyár vezetése a negyedik generáció tagjaihoz. Zsolnay Miklós halála után Mattyasovszky Tibor vette át az irányítást, a műszaki vezető Zsolt lett, László a művészeti vezető, Sikorski Miklós pedig a kerámia osztály vezetője lett.
Mattyasovszky Margit, Sikorski Tádé, Mattyasovszky Teréz, Zsolnay Gyula, Sikorski Márta, Mattyasovszky Jakabné Zsolnay Teréz, Mattyasovszky Jakab
ülnek: Sikorski Miklós, Mattyasovszky László



Családi fénykép a Sikorski ház bejárata előtt


Napjainkban a Sikorski ház

MATTYASOVSZKY CSALÁD, 1887. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése